Ny plattform för svensk bioekonomi

I mars samlade Bioekonomiriksdagen 150 deltagare från bioekonomiföretag och organisationer från hela landet för att diskutera de utmaningar som den svenska bioekonomin står för. Talare var bland annat Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna, Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Anders Fröberg, ordförande IKEM, Göran Persson, ordförande Europeiska tankesmedjan Think Forest, Pia Sandvik, vd RISE, Mattias Goldmann, vd tankesmedjan FORES samt Anders Wijkman, f.d. ordförande Miljömålsberedningen.

- Det finns ingen skog på Östermalm, inget stålverk på Djurgården, inget sågverk på Södermalm. Urbaniseringen är det största hotet mot bioekonomin, sade Göran Persson i sitt kraftfulla framförande. Vi har en moralisk skyldighet att bruka skogen för att bekämpa den globala uppvärmningen. Han, liksom andra talare, betonade också vikten av att Sverige, både företag och regering, samarbetar med Finland och andra länder med stora skogar så att inte vi får regler från EU som försämrar våra möjligheter att bruka skogen och på så vis begränsar våra möjligheter att bidra till en minskad global uppvärmning.

- Bioekonomiriksdagen har varit ett riktigt bra arrangemang med många nyckelspelare på plats, sa Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna. - Vår bransch har en stark framtidstro, vi investerar mycket i våra anläggningar och vi ska vara en viktig del i den framtida bioekonomin. Det pågår utveckling och framtagning många spännande nya produkter där skogsråvara ersätter olja som råvara. Därför är det viktigt att vi kan fortsätta att bruka våra skogar på ett hållbart sätt så att vi successivt kan avverka mera och bidra till att bekämpa den globala uppvärmningen.

I samband bioekonomiriksdagen arrangerades en modevisning med viskoskläder, liksom med världens första kalsonger av viskos, vars råvara är helt spårbar hela vägen tillbaka till den ångermanländska skogen.

Bioekonomiriksdagen arrangerades av Cleaner Growth, Processum och Örnsköldsviks kommun.

Pressmeddelande/CS

Kommentarer