Processum vann PPI Awards 2017 för arbetet med protein från massabruk

Vid PPI Awards stora gala på Royal Museums of Art and History i Bryssel i november fick Björn Alriksson, Processum, ta emot statyetten som bevis på Processums vinst i kategorin ”The Innovation in Cellulosic Applications Award”. Processum belönades för det mångåriga arbetet att utveckla teknik för tillverkning av single cell protein för användning i fiskfoder ur skogsindustriella sidoströmmar.

– Det är fantastiskt att vi belönades med ett PPI Awards för vår mångåriga forskning att utveckla metoder för produktion av single cell protein ur massabruks sidoströmmar, säger Björn Alriksson, Gruppchef Bioteknik vid Processum. Det är en ära som vi delar med alla våra parter i en rad projekt som på olika sätt tagit idén att producera single cell protein för användning i fiskfoder från laboratoriet till att visa att den fungerar i demonstrationsskala och blir ett fullgott fiskfoder.

– Proteinet har använts i fiskfoder som testats på levande fisk. Försöken har varit mycket lyckade och visar att traditionellt fiskfoder, som bland annat består av annan fisk som tas ur redan överfiskade hav, kan ersättas med foder baserat på single cell protein från skogsindustrin.

– För närvarande deltar vi i tre projekt som ska ta tekniken ännu närmare ett storskaligt förverkligande. Projekten är ett svenskt, Salmonaid, ett nordiskt, ProffAqua samt ett europeiskt, Sylfeed. I Sylfeed ska en demonstrationsanläggning med kapaciteten på 5 000 årston skoglig biomassa byggas hos Norske Skog Golbey.

Bild: Björn Alriksson, Processum, flankeras av galans konferencier Anne de Baetzelier till vänster och Jukka Kantola, Partner och VD, NC Partnering, sponsor för ”The Innovation in Cellulosic Applications Award”.

Pressmeddelande/CH

Kommentarer