Entreprenörer från två av KTH Innovations alumnibolag får stipendium

Entreprenörer från två av KTH Innovations alumnibolag, Martin Engman från Nordic Welding Engineering (NWE), och Dongfang Li från Finecell, fick ÅForsks entreprenörsstipendie som Morgondagens Samhällsbyggande Entreprenörer 2018.

Stiftelsen ÅForsk och Swedish Incubators & Science Parks har nyligen utsett Morgondagens Samhällsbyggande Entreprenörer 2018. Entreprenörerna belönas med ÅForsks entreprenörsstipendie om 200 000 kronor och presenteras på Sveriges Innovationsriksdag.

Bland pristagarna fanns två entreprenörer med koppling till KTH Innovation, Martin Engman från Nordic Welding Engineering (NWE), och Dongfang Li från Finecell.

Nordic Welding Engineering (NWE) är ett bolag som utvecklat en metod för kvalitetssäkring av svetsade konstruktioner. De fick mellan 2015 och 2017 stöd i sin utveckling av KTH Innovation för att bland annat säkra finansiering. Under hösten 2017 tog NWE klivet in i inkubatorn STING, en av KTH Innovations samarbetspartners, för att fortsätta expandera sitt bolag.

Finecell är sprunget ur forskning inom fiber och polymerteknologi. De har tagit fram en ny typ av nanocellulosa, som kan användas inom så vitt skilda tillämpningar som smink och kompositer. Metoden är dessutom effektiv och miljövänlig.

Finecell fick stöd från KTH Innovation mellan 2014-2017, bland annat i att säkra patent, etablera kundkontakter och hitta finansiering för att kunna skala upp tillverkningsprocessen. De har också genomgått KTH Innovations förinkubationsprogram där start-ups från KTH lägger en solid grund för att efter ett år vara redo att accelerera.

Daniel Carlsson, Affärsutvecklingscoach på KTH Innovation, säger:

Finecell har en unik teknologi som ger material som kan öppna upp en rad växande marknadssegment och tillämpningar för nanocellulosa. Marknaden är växande och ännu delvis oexploaterad men teamet och Dongfang har kommit långt i kontakter med olika möjliga kunder, uppskalning av tekniken och ett fokus på att försöka börja sälja tidigt i liten skala. Han har visat ett starkt driv och verkligen fullt ut valt entreprenörsbanan för sin karriär och satsar fullt ut på Finecell.

Han ser ljust på Finecells framtid:

Givet att man lyckas hitta rätt bland de många applikationerna, hitta en affärsmodell och säkra finansiering för att skala upp så kan detta bli ett mycket intressant case i en traditionell bransch.

Pressmeddelande/CH

Kommentarer

  •  
  • 5 jun 2018 03:36

  •  
  • 5 jun 2018 03:37

  •  
  • 5 jun 2018 03:37