SCA inleder årets planteringssäsong - 43 miljoner plantor ska sättas

Planteringssäsongen inleds nu i norra Sverige och 43 miljoner plantor ska sättas i SCAs regi i de egna skogarna och hos privata skogsägare. Plantorna kommer från Bogrundets plantskola, världens största plantskola för skogsträd.

SCA samarbetar om plantering med ca 25 olika entreprenörsföretag. Det betyder i sin tur att närmare 500 plantörer kommer att vara verksamma i skogar, från Svappavaara i norr till Hassela i söder. Plantörerna kommer från många olika länder, som t ex Tjeckien, Estland, Lettland, Rumänien, Ukraina och Nepal. De börjar plantera runt mitten av maj och håller på en bit in i oktober.

- Planteringssäsongen är längre än man tror, därför behövs arbetskraft som kan jobba hela säsongen. Men en del entreprenörer anställer även ungdomar som får sommarjobba, säger Leif Johansson, skogsvårdsspecialist vid SCA.

Plantörerna arbetar både i SCAs egen skog och hos privata skogsägare som har anlitat SCA för att få hjälp med planteringsarbetet. Innan plantörerna drar till skogs måste de ha genomfört Skötselskolan, som är en branschgemensam webbutbildning, med godkänt resultat. De som arbetar som plantbasar, det vill säga leder planteringsarbetet i skogen, ska även ha gått en praktisk utbildning i natur- och kulturhänsyn.

- En plantör sätter i snitt 2 500 plantor per dag så det gäller att alla vet hur man ska plantera för att det ska blir så bra som möjligt för den nya skogen och att vi tar rätt hänsyn, säger Leif.Pressmeddelande/CH

Kommentarer