Ny chef för ABB Sverige

Publicerad 1 mar 2011 11:25

Johan Söderström, 48, har utnämnts till landschef och VD för ABB Sverige från den 4 april 2011. Han ersätter Sten Jakobsson som går i pension efter 38 år inom företaget.

Sappi ökar tillverkning av dissolvingmassa

Publicerad 1 mar 2011 10:53

Sappi, som idag tillverkar olika massakvaliteter på bruket Saiccor i KwaZulu-Natalprovinsen i Sydafrika, har långtgående planer på att avlägsna flaskhalsar och att installera en ny kokare i Saiccor. I åtanke finns planer på utökad DP-produktion.

Massapriser drivs upp av kinesisk rekordimport

Publicerad 28 feb 2011 12:14

Den höga exporten av massa till Kina ger rekordlåga massalager.

Adept i SPCI:s Mentorprogram: "Jag blev både taggad och utmanad"

Publicerad 25 feb 2011 16:02

– Som adept i SPCI:s Mentorprogram har jag blivit både utmanad och taggad. Det säger Elisabeth Johansson, utvecklingsingenjör på Arctic Paper Grycksbo. Hon tillhör den första gruppen adepter som under ett år har deltagit i SPCI:s Mentorprogram.

Hur tänker man på Bonnier – vilka är planerna för utvecklingen av digitala medier

Publicerad 25 feb 2011 15:08

SPCI:s Framtidsakademie träffar Pontus Schultz, Bonniers utvecklingsdirektör och Veckans Affärers publisher, torsdagen den 24 mars, under temat: Papper vs digitala medier. Då berättar Pontus Schultz om Bonniers planer – och om hur han ser på utvecklingen.

Världens första pilotanläggning för nanocellulosa invigd

Publicerad 25 feb 2011 14:40

Världens första pilotanläggning för produktion av nanocellulosa har invigts på Innventia. För första gången kan nu nanocellulosa produceras storskaligt och ekonomiskt effektivt. Tidigare har homogeniseringssteget i processen varit alltför energikrävande. Genom Innventias processutveckling har energiförbrukningen minskat med hela 98 procent, vilket är ett mycket viktigt steg mot industrialisering av en ny energieffektiv tillverkningsprocess.

Isläge försvårar virkesleveranser från öst

Publicerad 24 feb 2011 14:33

Det svåra isläget gör transporterna av framförallt björk mycket ansträngda till Smurfit Kappa Kraftliner i Piteå.

Tidningspappersproducent stänger i USA

Publicerad 24 feb 2011 10:27

Ännu en pappersproducent lägger ner verksamheten. Det är Blue Heron Paper på amerikanska västkusten som stänger tre linjer i Oregon City på grund av olönsamhet.

Bara portalen kvar av Wargöns Bruk

Publicerad 23 feb 2011 17:19

De 12 augusti 2010, skorstenen på Wargöns bruk sprängs. Avsikten att symboliskt spränga skorstenen, på årsdagen av att nedläggningsbeslutet offentliggjordes, hindrades av att det skulle vara fredagen den 13:e – ett datum som ingen sprängningsexpert i världen är beredd att genomföra en sprängning på. Den förtida sprängningen lockade dock många av de tidigare medarbetarna till platsen för att de skulle få betrakta de fem sekunder när skorstenen utan dramatik sakta föll samman i en hög. Wargöns bruks sista platschef, Lars Winter, reflekterar över Wargöns öde i kommande nummer av Svensk Papperstidning.

Boise köper Tharco Packaging

Publicerad 23 feb 2011 16:02

Den amerikanska kartongtillverkaren Boise köper Tharco Packaging för 200 miljoner dollar kontant.