Forever Fiber Frälst

Publicerad 28 jan 2011 12:19

Jag minns det som om vore det igår. Första gången jag såg en pappersmaskin var magisk...

Uppfinning för att mäta kryll kan höja kvaliteten och spara energi

Publicerad 28 jan 2011 12:13

Kryll är partiklar på fibrerna, så små att de inte syns i ett vanligt mikroskop, men av stor betydelse för fibrernas bindning i pappret. En metod för att mäta kryll som utvecklades redan för trettio år sedan ska nu komma till industriell användning.
– Det är först under de senaste tre åren inom ramen för ett av våra forskningsprojekt, som vi insett hur viktigt kryll verkligen är. Vi vet nu att det är den enskilda variabel som har starkast koppling till styrkan i papperet, berättar Lars Wallbäcks på forskningsföretaget Innventia.

SCA höjer utdelningen till aktieägarna

Publicerad 27 jan 2011 16:29

SCA:s resultat före skatt, exklusive omstruktureringskostnader, ökade med 6 procent (10 procent exklusive valutaeffekter) till 8 492 (8 004) MSEK för helåret 2010. Styrelsen föreslår att höja utdelningen till aktieägarna med åtta procent till 4 kr per aktie.

Fortsatta framgångar väntas för SCA

Publicerad 24 jan 2011 14:01

Det är som vanligt SCA:s divisioner mjukpapper och förpackningar, och då särskilt marginalutvecklingen inom dessa, som står i centrum när bolaget på torsdag lägger fram sitt årsbokslut. Det säger analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har talat med.

Ny kartongproducent tar ledningen

Publicerad 24 jan 2011 12:57

En ny ledare av förpackningsindustrin i Nordamerika har skapats.

Norske dementerar rykten om affär inom tidningspapper

Publicerad 20 jan 2011 20:02

Norske Skog överväger att sälja tidningspappersbruken i Australien och Nya Zeeland, uppger Risi enligt Nyhetsbyrån Direkt. Det kan innebära att en annan lösning för bolagets tidningspappersverksamhet i Europa också är nära. Men Norske Skog dementerar uppgifterna.

Departement kritisk till elintensiv industri - "Man spelar inte med öppna kort"

Publicerad 20 jan 2011 15:49

Den svenska massa- och pappersindustrin fortsätter att drabbas av låg elproduktion och högt elpris vintertid. Det finns inget i dagsläget som talar för att det blir bättre kommande vargavintrar, åtminstone inte då det gäller elpriset.

Jouko Karvinen i SPT-intervju

Publicerad 19 jan 2011 16:53

Stora Ensos koncernchef Jouko Karvinen gläds nu åt att hörnstenarna i företagets strategi nu börjat falla på plats genom den senaste investeringen i ett nytt massabruk i Uruguay. I kommande nummer av Svensk Papperstidning avslöjar Jouko Karvinen att han tycker att företaget varit i för stor avsaknad av framgångar och nu ska driva upp tempot:

Stora Enso överväger begränsa järnvägstransporterna

Publicerad 19 jan 2011 14:19

Stora Enso säger att deras kunder kräver att transporter av produkter flyttar från tåg till lastbil, med anledning av snökaoset som järnvägen inte kan hantera.

SCA möblerar om i koncernledningen

Publicerad 18 jan 2011 15:55

SCA möblerar om i koncernledningen vilket innebär att tre personer byter poster med varandra.