Första | | 1 ... 5 6 7 8 9 ... 177 | | Sista

Setra och Preem först i Europa med förnybara drivmedel från sågspån

Publicerad 28 maj 2019 10:01

Nu står det klart att den planerade anläggningen för produktion av bioolja för biodrivmedel vid Kastets sågverk blir av. Preem och träindustriföretaget Setra äger det gemensamma bolaget Pyrocell och nu har båda bolagen gett klartecken till investeringen vid Setras sågverk utanför Gävle.
– Det är fantastiskt roligt att vi tillsammans kan göra ett viktigt bidrag till den förnybara omställningen, säger Setras VD Hannele Arvonen och Preems VD Petter Holland.

Stora Enso konverterar pappersbruket i Uleåborg för produktion av förpackningskartong

Publicerad 28 maj 2019 09:48

Stora Enso har beslutat att investera cirka 350 MEUR i att konvertera pappersbruket i finska Uleåborg (Oulu) för förpackningstillverkning. Investeringen omfattar konvertering av pappersmaskin 7 för produktion av högkvalitativ nyfiberbaserad kraftliner, samt stängning av pappersmaskin 6 och arkningsanläggningen. Produktionen vid den konverterade maskinen beräknas vara igång i slutet av 2020.

Svenskarna använder en miljard engångsmuggar varje år

Publicerad 24 maj 2019 14:59

Varje år används mellan 500 och 1 000 miljoner engångsmuggar i Sverige. Det visar en ny livscykelanalys som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Håll Sverige Rent. Det motsvarar 50–100 engångsmuggar per person och år.

Glittrande paljetter av trä

Publicerad 23 maj 2019 17:16

Nu är möjligt att tillverka glittrande paljetter av biobaserade material. På Milan Design Week visades nyligen tygprover med broderade paljetter av cellulosananokristaller. Projektet är ett samarbete mellan forskare på RISE och en designerstudent vid Central St Martins i London.

Kaxig bananförpackning vinnare av PIDA Sweden 2019

Publicerad 23 maj 2019 16:14

För 15:e året i rad gick PIDA – Packaging Impact Design Award, av stapeln och i år stod hållbarhet och återvinning i fokus. Studenterna visade upp kreativa och roliga idéer på hur man kan förpacka bland annat kläder, skönhetsprodukter och konfektyr på ett mer miljövänligt sätt. Och det bidraget som hade det bästa konceptet var enligt juryn Bois Underwear som gjordes av studenter från Nackademin.

Rekordstor vinstutdelning på Södras stämma

Publicerad 23 maj 2019 15:27

Södras årsstämma beslutade om en utdelning på 1 795 miljoner kronor till medlemmarna och Lena Ek omvaldes som ordförande i styrelsen.

Essity investerar i hållbar teknologi för alternativ fiber

Publicerad 23 maj 2019 10:37

Det globala hygien- och hälsobolaget Essity investerar cirka 400 MSEK i en integrerad anläggning för produktion av pappersmassa från alternativ fiber i form av växtbaserade restprodukter från jordbruket. Investeringen sker i Essitys produktionsanläggning för mjukpapper i Mannheim, Tyskland. Produktionsstart beräknas till andra halvåret 2020.

Granbarkborren har börjat svärma i hela landet – skogsägare behöver agera

Publicerad 21 maj 2019 13:15

Granbarkborren har nu börjat sin huvudsvärmning i hela landet. Det visar Skogsstyrelsens svärmningsövervakning där tusentals granbarkborrar fångats i fällorna. Angreppen väntas bli minst lika stora som förra årets rekord och nu har skogsägarna chansen att agera för att begränsa skadorna.

Kraftig minskning av ungtall - ökar risken för skador i skogen

Publicerad 17 maj 2019 09:21

Tallskogen minskar kraftigt i stora delar av södra Sverige. Det visar en analys som Skogsstyrelsen har gjort. I den nya ungskogen som nu växer upp är andelen tall bara en tredjedel jämfört med i den äldre skogen. I vissa län i Götaland saknas tallen nästan helt i den nya skogen och det ökar därmed risken betydligt för fler skador på skogen.

Kristin Israelsson lämnar Rottneros AB

Publicerad 16 maj 2019 15:41

Fabriksdirektören för Rottneros Bruk, Kristin Israelsson, har bestämt sig för att tillträda en tjänst utanför Rottneros och kommer därför att lämna sin tjänst som fabriksdirektör. Kristin har sex månaders uppsägningstid och kvarstår under den tiden i full kapacitet.

Första | | 1 ... 5 6 7 8 9 ... 177 | | Sista