Första | | 1 ... 6 7 8 9 10 ... 178 | | Sista

Ökade risker med att äga skog i Sverige

Publicerad 3 jun 2019 08:26

I det längre perspektivet ökar riskerna i skogen genom ett varmare klimat och mer extremväder, visar en ny analys gjord av Danske Bank. De största skadorna är storm, rotröta och viltbetning, men även brand och inte minst massiva insektsangrepp ökar som den barkborreinvasion det sydsvenska skogsbruket upplever just nu. Barkborreangreppet sker samtidigt som skogskonjunkturen snabbt vänt nedåt. Nu rekommenderas enskilda skogsägare att avverka tall som fortfarande står sig bättre prismässigt.

Stora Enso slutför omstruktureringen av skogsinnehavet i Bergvik Skog

Publicerad 3 jun 2019 08:14

Aktieägarna i det svenska skogsbolaget Bergvik Skog AB har nu slutfört den tidigare meddelade omstruktureringen av sitt ägande. Stora Ensos skogsinnehav i Sverige kommer att öka till 1,4 miljoner hektar, varav 1,15 miljoner hektar är produktiv skogsmark. Före transaktionen utgjorde Stora Ensos indirekta andel i Bergvik Skogs produktiva skogsmark 936 000 hektar.

Stora Ensos nya produktionslinje för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk är invigd

Publicerad 28 maj 2019 13:13

Stora Ensos investering i en ny produktionslinje för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk i Värmland invigdes idag av Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström, platschefen på Gruvöns sågverk Joakim Sveder och kommunalrådet i Grums Leif Haraldsson.

Setra och Preem först i Europa med förnybara drivmedel från sågspån

Publicerad 28 maj 2019 09:01

Nu står det klart att den planerade anläggningen för produktion av bioolja för biodrivmedel vid Kastets sågverk blir av. Preem och träindustriföretaget Setra äger det gemensamma bolaget Pyrocell och nu har båda bolagen gett klartecken till investeringen vid Setras sågverk utanför Gävle.
– Det är fantastiskt roligt att vi tillsammans kan göra ett viktigt bidrag till den förnybara omställningen, säger Setras VD Hannele Arvonen och Preems VD Petter Holland.

Stora Enso konverterar pappersbruket i Uleåborg för produktion av förpackningskartong

Publicerad 28 maj 2019 08:48

Stora Enso har beslutat att investera cirka 350 MEUR i att konvertera pappersbruket i finska Uleåborg (Oulu) för förpackningstillverkning. Investeringen omfattar konvertering av pappersmaskin 7 för produktion av högkvalitativ nyfiberbaserad kraftliner, samt stängning av pappersmaskin 6 och arkningsanläggningen. Produktionen vid den konverterade maskinen beräknas vara igång i slutet av 2020.

Svenskarna använder en miljard engångsmuggar varje år

Publicerad 24 maj 2019 13:59

Varje år används mellan 500 och 1 000 miljoner engångsmuggar i Sverige. Det visar en ny livscykelanalys som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort på uppdrag av Håll Sverige Rent. Det motsvarar 50–100 engångsmuggar per person och år.

Glittrande paljetter av trä

Publicerad 23 maj 2019 16:16

Nu är möjligt att tillverka glittrande paljetter av biobaserade material. På Milan Design Week visades nyligen tygprover med broderade paljetter av cellulosananokristaller. Projektet är ett samarbete mellan forskare på RISE och en designerstudent vid Central St Martins i London.

Kaxig bananförpackning vinnare av PIDA Sweden 2019

Publicerad 23 maj 2019 15:14

För 15:e året i rad gick PIDA – Packaging Impact Design Award, av stapeln och i år stod hållbarhet och återvinning i fokus. Studenterna visade upp kreativa och roliga idéer på hur man kan förpacka bland annat kläder, skönhetsprodukter och konfektyr på ett mer miljövänligt sätt. Och det bidraget som hade det bästa konceptet var enligt juryn Bois Underwear som gjordes av studenter från Nackademin.

Rekordstor vinstutdelning på Södras stämma

Publicerad 23 maj 2019 14:27

Södras årsstämma beslutade om en utdelning på 1 795 miljoner kronor till medlemmarna och Lena Ek omvaldes som ordförande i styrelsen.

Essity investerar i hållbar teknologi för alternativ fiber

Publicerad 23 maj 2019 09:37

Det globala hygien- och hälsobolaget Essity investerar cirka 400 MSEK i en integrerad anläggning för produktion av pappersmassa från alternativ fiber i form av växtbaserade restprodukter från jordbruket. Investeringen sker i Essitys produktionsanläggning för mjukpapper i Mannheim, Tyskland. Produktionsstart beräknas till andra halvåret 2020.

Första | | 1 ... 6 7 8 9 10 ... 178 | | Sista