Stora Enso undertecknar globalt åtagande för att stoppa plastavfall

Stora Enso har skrivit under New Plastics Economy Global Commitment för att eliminera plastavfall och utsläpp vid källan. Det globala åtagandet och visionen om en cirkulär ekonomi för plast leds av Ellen MacArthur Foundation tillsammans med FN:s miljöprogram.

För Stora Enso är undertecknandet ytterligare ett steg i arbetet med att bekämpa de globala problemen med plastavfall genom att erbjuda förnybara alternativ. Stora Enso kommer att bidra genom att samarbeta med kunder och leverantörer för att utveckla cirkulära lösningar med låga koldioxidutsläpp som ersätter plastförpackningar. Materialen är baserade på träfibrer från hållbart brukade skogar och plantager. Åtagandet är en indikation på den ökande efterfrågan på alternativ till plast, vilket ytterligare tydliggörs av EU:s nya policy om engångsplast.


– Stora Ensos verksamhet är uppbyggd kring den cirkulära bioekonomin och vi samarbetar med kunder och partners för att skapa en hållbar framtid med mindre plast, säger Karl-Henrik Sundström, vd på Stora Enso. – Vi har till exempel utvecklat ett förnybart, biologiskt nedbrytbart sugrör som ersätter traditionella sugrör av plast, och våra formbara biokompositmaterial bidrar till att minska mängden plast i olika produkter.

The Global Commitment och dess vision om en cirkulär ekonomi för plast stöds av Världsnaturfonden WWF. Åtagandet har även stöd från World Economic Forum, The Consumer Goods Forum (en chefsorganisation som representerar cirka 400 detaljister och tillverkare från 70 länder), samt 40 universitet, institutioner och andra akademiska instanser.

Dessutom har mer än 15 finansinstitut med över 4 biljoner USD i förvaltade tillgångar skrivit under åtagandet, och mer än 200 miljoner USD har utlovats av fem riskkapitalfonder för att skapa en cirkulär ekonomi för plast.

The Global Commitment har som mål att skapa en ny norm för plastförpackningar. Åtaganden och mål kommer att revideras var artonde månad och bli allt mer ambitiösa under de kommande åren. Företag som undertecknar åtagandet kommer att publicera årliga uppdateringar om sina framsteg för att driva frågan framåt och säkerställa transparens.

 

Pressmeddelande/CH